Canis lupus - vlk

Canis lupus - vlk

VLK


Poznámka 2

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Šelma

Podradiť

:

Caniformia

Rodina

:

Canidae

Milý

:

Canis

Druhy

:

Canis lupus

Spoločný názov

: vlk alebo sivý vlk

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška1,0 - 1,5 m vrátane 35-50 cm chvosta
  • Výška v kohútiku (1): 66 - 100 cm
  • Váha: žena: 23 - 55 kg, muž: 30 - 80 kg, žena
  • Dĺžka života: do 13 rokov vo voľnej prírode (priemer je však 5 - 6 rokov) a do 16 rokov v zajatí
  • Sexuálna zrelosť: žena 2 roky; muž 3 roky

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Šedý vlk, ktorého vedecké meno je Canis lupus rodiny dei Canidae, bol kedysi jedným z najrozšírenejších cicavcov na zemi. Dnes vyhynul v mnohých oblastiach, napríklad v západnej Európe, Mexiku a vo väčšine Spojených štátov. Zistili sme, že je rozšírený v odľahlých oblastiach Kanady, Aljašky, severného Talianska, Európy a Ázie od asi 75 ° severnej šírky do 12 ° severnej šírky a zaberá najrôznejšie biotopy: od arktickej tundry, cez lesy až po prérie.

Hustota obyvateľstva je rôzna a závisí od hustoty potravín: čím väčšie je množstvo potravín v danej oblasti, tým väčšia je ich prítomnosť.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Vlk je klasické zviera, ktoré žije v balíkoch (je však možné nájsť aj samotárskych vlkov), ktoré tvorí reprodukčný pár (tzv. alfa pár) a niekoľko mladých vlkov z predchádzajúceho vrhu. V balení môžu byť tiež jeden alebo dvaja podriadení dospelí, zvyčajne súrodenci alfa páru. Veľkosť balenia sa pohybuje od 3 - 4 vlkov do 20 - 30 v závislosti od množstva potravy dostupnej v tejto oblasti. Priemer je 5 - 9 vlkov. Územie stáda sa pohybuje od 130 do 13 000 km2 a je chránené proti votrelcom.

Charakteristickou črtou balíka je, že stav každého jednotlivca je veľmi jasný: je isté, kto je vodca a kto sú podriadení, čo dokazuje reč tela, mimika, štekanie a boj.

Hierarchiu však možno rýchlo zmeniť, pretože choroba, zranenie, staroba, sexuálna zrelosť alebo krátke spojenectvá môžu otočiť stoly a zmeniť stav vlka v smečke.

Alfa pár je dominantný pár a v hierarchickom poradí prichádza najskôr muž a potom žena, ktorá je podriadená iba mužovi.

Vlci nie sú sedavé zvieratá. Počas jari a leta, počas ktorého sú mláďatá odchované, zostávajú na rovnakom území, zatiaľ čo počas jesenno-zimného obdobia sa vlci pohybujú, najmä v noci, rýchlosťou 8 km / h, až 200 km. .

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Fyzická veľkosť vlka sa značne líši od oblasti, do ktorej patrí. V skutočnosti sa pozorovalo, že populácia na juhu je všeobecne menšia ako populácia na severe.

Vlk má srsť rôznej farby v závislosti od geografickej oblasti: biela v populáciách Arktídy, ktorá sa postupne stáva sivou, škoricovou, hnedou a čiernou, keď sa presuniete do južnejších oblastí. Kabát je tvorený dlhými vodoodpudivými vlasmi a izolačnou vnútornou vlnenou vrstvou.

Vyznačuje sa veľmi dlhými končatinami so širokými nohami opatrenými štyrmi nezaťahovateľnými nechtami a piatimi mäsitými vankúšikmi, ktoré mu umožňujú dobrý úchop v skalnatých pôdach. Zvláštnosťou je, že pri kontakte so snehom sa ložiská rozširujú a umožňujú väčšiu priľnavosť k zemi.

Vlk má veľmi jemný sluch (počíta sa, že je asi 20-krát vyšší ako u človeka) natoľko, že na vzdialenosť 16 km počuje vytie podobného. Čuch je tiež veľmi citlivý (asi 100-krát vyšší ako u človeka) s mimoriadne vyvinutou oblasťou nosa.

Má veľmi silné čeľuste, takže dokáže vyvinúť tlak nad 100 kg / cm2, ktorý prakticky zdvojnásobí silu v porovnaní s silou, ktorú môže vyvinúť dospelý nemecký ovčiak.

Má veľkú výdrž, aby mohol bežať nepretržite viac ako 30 km pri zachovaní konštantnej rýchlosti 6 - 10 km / h.

KOMUNIKÁCIA

Vlk má na komunikáciu obrovskú reč tela, ktorú je možné vyjadriť výrazom tváre i tela: zdvihnutie chvosta a namáhanie uší naznačuje nebezpečenstvo; ležanie na zemi a spustenie uší naznačuje kapituláciu; ukazovanie zubov ukazuje ich agresiu; ukazujúce brucho a váľajúce sa po zemi naznačujú podrobenie atď.).

Hlasová komunikácia je tiež veľmi aktívna u vlkov: vytie umožňuje komunikovať rôzne polohy alebo keď sa skupina musí dať dokopy, aby šli na lov, atď.

Územie je vyznačené iba alfa samcom prostredníctvom sprejov moču.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Vlk je mäsožravé zviera. Typ jedla je veľmi variabilný podľa dostupnosti a pohybuje sa od veľkých kopytníkov (los, sob, karibu, jeleň, diviak atď.) Až po malú korisť (bobry, králiky, myši atď.), Hospodárske zvieratá, zdochliny a tiež po mrhať.

Na jedno jedlo môže zjesť až 8 kg mäsa a je to zviera, ktoré nič nevyhadzuje: zožerie všetko, dokonca aj vlasy a kosti.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

V balení je alfa pár jediný, ktorý sa reprodukuje, a je to monogamný pár po celý život. Iba ak v dôsledku nejakej nehody jeden z dvoch vlkov tvoriacich pár zomrie, je vymenený.

Doba rozmnožovania je medzi januárom a aprílom: vlky žijúce severnejšie sa v teplejších mesiacoch pária ako vlky južnejšie. Ženy vstupujú do ruje raz ročne, a to po dobu 5 - 14 dní. K páreniu dochádza iba v tomto období a samec sa snaží dosiahnuť, aby ostatní muži neboli od samice ďalej. Po párení samica vykopáva alebo hľadá brloh, ktorým môže byť tunel v zemi alebo dutina v skale, v ktorej sa môžu rodiť mláďatá. Gravidita trvá 60 až 63 dní a po tomto období sa narodí 1 až 14 šteniat (priemerne 6 - 7). Po narodení sú slepí a hluchí a vážia okolo 1/2 kg. Asi po 10 - 15 dňoch začnú vidieť a hýbať prednými nohami a po ďalších 5 - 10 dňoch sú schopní vstať a vydávať zvuky

V prvých troch týždňoch sú kŕmené 4 - 5 krát denne a počas tohto obdobia sa zvyšok stáda stará o to, aby matke priniesol jedlo.

Po 60 dňoch sa šteňatá odstavia, opustia brloh a pridajú sa k stádu, pred ktorým sú chránené a poučené o technikách lovu, ako prežiť a aké sú pravidlá života stáda.

Keď dosiahnu zhruba jeden rok, buď definujú svoju úlohu v hierarchii balíkov, alebo musia odísť hľadať svoje vlastné územie.

PREDÁCIA

Len málo zvierat je schopných loviť vlkov, napríklad kojot, ktorý zvyčajne útočí na osamelých vlkov a mláďatá, ak ich dokáže sám nájsť.

STAV OBYVATEĽSTVA

Vlk je klasifikovaný v Červenom zozname IUNC (2009.1) medzi zvieratami s nízkym rizikom vyhynutia: NEJMENŠÍ OBAV (LC). Aj keď sa hustota jeho obyvateľstva v priebehu rokov výrazne znížila v dôsledku zmeny podnebia a urbanizácie (ktoré vytlačili ich prirodzené biotopy); prenasledovaní, ktoré dlho vykonával človek; otravy (ako sa živil dobytkom), dnes si vlk udržiava stálu populáciu aj vďaka početným zákonom prijatým na jeho ochranu (v Taliansku sa začali od 70. rokov) a následnému opätovnému zavedeniu do mnohých oblastí, kde síce zmizol, ale predovšetkým vytvorením chránených oblastí, v ktorých sa žije slobodne a bezpečne.

Tento druh je zahrnutý v prílohe II k dohovoru CITES s výnimkou krajín Bhutánu, Indie, Nepálu a Pakistanu, kde je uvedený v prílohe I.

O počte poddruhov sa veľa polemizuje. Existuje to, že pripisuje asi štyridsať poddruhov spojených s rôznymi morfologickými charakteristikami; kto štyri alebo päť. V každom prípade si pamätáme dva dôležité poddruhy, ako napríklad Canis lupus familiaris ktorý je domácim psom (keďže vlk je považovaný za svojho predka) a Canis lupus dingo dingo.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Vlk je považovaný za predátora par excellence, ktorý je na vrchole kontroly nad populáciami svojej koristi a eliminuje najslabšie exempláre.

V kultúrach mnohých národov sú vlci považovaní za veľmi dôležité zvieratá, pretože sú považovaní za symbol divokej prírody.

ZVUKY VYDÁVANÉ

Ak chcete počuť zvuky vydávané týmto zvieraťom, choďte na článok: Zvuky vydávané vlkom

Poznámka

  1. kohútik: oblasť tela štvornožcov medzi horným okrajom krku a chrbtom a nad ramenami, v praxi najvyššia časť tela (okrem hlavy);
  2. originálna fotografia so súhlasom USA Služba pre ryby a divú zver.

Vlk euroázijský

The Vlk euroázijský (Canis lupus lupus), tiež známy ako vlk obyčajný [2] alebo Stredoruský lesný vlk, [3] je poddruh vlka sivého pôvodom z Európy a lesných a stepných zón bývalého Sovietskeho zväzu. Pred stredovekom bol kedysi rozšírený po celej Eurázii. Okrem rozsiahlych paleontologických záznamov majú indoeurópske jazyky zvyčajne niekoľko slov pre vlk, čo potvrdzuje hojnosť a kultúrny význam zvieraťa. [4] Veľkú úctu si ho vážili v baltských, keltských, slovanských, turkických, starogréckych, rímskych a tráckych kultúrach, pričom v raných germánskych kultúrach mal dobrú ambivalentnú povesť. [5]

  • altaicus (Noack, 1911)
  • argunensis (Dybowski, 1922)
  • canus (Sélys Longchamps, 1839)
  • communis (Dwigubski, 1804)
  • deitanus (Cabrera, 1907)
  • dezertórium (Bogdanov, 1882)
  • flavus (Kerr, 1792)
  • fulvus (Sélys Longchamps, 1839)
  • italicus (Altobello, 1921)
  • kurjak (Bolkay, 1925)
  • lykaon (Trouessart, 1910)
  • major (Ogérien, 1863)
  • maloletý (Ogerien, 1863)
  • Niger (Hermann, 1804)
  • orientalis (Wagner, 1841)
  • orientalis (Dybowski, 1922)
  • signatus (Cabrera, 1907)[1]

Je to najväčší zo starých šedých vlkov, priemerne 39 kg (86 lb) v Európe [6], avšak výnimočne veľké jedince vážili medzi 69–79 kg (152–174 lb), aj keď to sa líši podľa regiónu. [3] [7] Srsť je pomerne krátka a hrubá, [2] a je zvyčajne zlatohnedej farby, s bielym hrdlom, ktoré sotva presahuje po líce. [7] Melanisti, albínov a erytristov sú zriedkavé a väčšinou sú výsledkom hybridizácie vlka a psa. [8] Vytie vlka euroázijského je oveľa zdĺhavejšie a melodickejšie ako vytiahnutie severoamerického poddruhu šedého vlka, ktorého vytie je hlasnejšie a dôraznejšie sa kladie na prvú slabiku. Obaja sú však vzájomne zrozumiteľní, pretože severoamerické vlky boli zaznamenané, aby reagovali na vytie európskeho typu, ktoré vydali biológovia. [9]

Mnoho populácií vlka euroázijského je nútených sa prevažne živiť dobytkom a odpadkami v oblastiach s hustou ľudskou činnosťou, hoci divoké kopytníky ako los, jeleň, srnec a diviak sú najdôležitejšími zdrojmi potravy v Rusku a hornatejších oblastiach Východná Európa. Medzi ďalšie druhy koristi patria sob, argali, muflón, wisent, saiga, kozorožec, kamzík, divé kozy, daniele a jelenice. [10]


Preklady lupo Pridať

Tom nevie rozdiel medzi a vlk a líška.

Tom nevie rozdiel medzi a vlk a líška.

Šedý vlk

Vlk Šedá, vlk šedá, milujem ťa.

šedý vlk, šedý vlk, Ľúbim ťa.

Canis lupus

Vplyv vlci (Canis lupus) vo vzorkách na prehliadanie jeleňov.

Vplyv vlkov (Canis lupus) Boli študované aj vzory prehliadania jeleňov.


Canis lupus

Chcete poďakovať TFD za jeho existenciu? Povedzte o nás priateľom, pridajte odkaz na túto stránku alebo navštívte stránku správcu webu, kde nájdete bezplatný zábavný obsah.

  • Arktický vlk
  • Canis lupus tundrarum
  • dingo
  • pes
  • prenasledovanie
  • psov
  • choď k psom
  • šedý vlk
  • šedý vlk
  • vlk z dreva
  • biely vlk
  • vlk
  • vlci
  • Caniapiscau
  • horúčka horúčav
  • Canicula
  • canicular
  • kanulárne dni
  • Canicular year
  • canicule
  • psovod
  • Canidae
  • Caninal
  • psí
  • Psia chuť do jedla
  • psia chorea
  • psinka
  • Psie písmeno
  • Psie šialenstvo
  • psí parvovírus
  • psí zub
  • palicovanie
  • caninity
  • Canis
  • Canis aureus
  • Canis dingo
  • Canis familiaris
  • Canis latrans
  • Canis lupus
  • Canis lupus tundrarum
  • Canis Major
  • Canis Minor
  • Canis niger
  • Canis rufus
  • canistel
  • canistel strom
  • kanister
  • výstrel z kanistra
  • kanisterizácia
  • kanisterizovať
  • kantíny
  • rakovina
  • Canker kvitnú
  • Canker kvet
  • brzda vraku
  • Canker lietať
  • Canker vyrážka
  • vred boľavý
  • Canker-bit
  • zalomený
  • krkolomne
  • rakovina
  • krkolomný
  • rakovina
  • Canis
  • Canis
  • Canis aureus
  • Canis aureus
  • Canis Canis
  • Canis Canis
  • Canis Canis
  • Canis Canis
  • Canis Canis
  • Canis Canis
  • Canis Club Chartrain
  • Canis dingo
  • Canis dingo
  • Canis dirus
  • Canis Familaris
  • Canis Familaris
  • Canis Familaris
  • Canis Familaris
  • Canis Familaris
  • Canis Familaris
  • Canis familiaris
  • Canis familiaris
  • Canis familiaris
  • Canis familiaris
  • Canis familiaris
  • Canis familiaris
  • Canis naznačuje
  • Canis latrans
  • Canis latrans
  • Canis latrans
  • Canis lupus
  • Canis lupus arctos
  • Canis lupus dingo
  • Canis lupus dingo
  • Canis lupus familiaris
  • Canis lupus familiaris
  • Canis lupus familiaris
  • Canis lupus familiaris
  • Canis lupus familiaris
  • Canis lupus pallipes
  • Canis lupus tundrarum
  • Canis Major
  • Canis Major
  • Canis Major (konštelácia)
  • Canis Major (konštelácia)
  • Canis Major a Canis Minor
  • Canis Major a Canis Minor
  • Súhvezdie Veľkého psa
  • Súhvezdie Veľkého psa
  • Canis Majoris
  • Majstri Canis
  • Canis Minor
  • Canis Minor
  • Malý pes (súhvezdie)
  • Malý pes (súhvezdie)
  • Malé súhvezdie Canis
  • Malé súhvezdie Canis
  • Canis niger
  • Canis rufus
  • Canisius High School
  • Canisius, Peter

Celý obsah tejto webovej stránky vrátane slovníka, tezauru, literatúry, geografie a ďalších referenčných údajov slúži iba na informačné účely. Tieto informácie by sa nemali považovať za úplné, aktuálne a nie sú určené na použitie namiesto návštevy, konzultácie alebo rady právnika, lekára alebo iného odborníka.


Obsah

  • 1 Fyzický popis
    • 1.1 Stavať
    • 1,2 Veľ
  • 2 Rozsah
    • 2.1 Pokles
    • 2.2 Obnova
  • 3 Právna ochrana
  • 4 Konflikty
    • 4.1 Útoky na pasúce sa zvieratá
    • 4.2 Útoky na človeka
  • 5 Vzťahy s ľuďmi
    • 5.1 Mýty
  • 6 Odkazy
  • 7 Externé odkazy

Zostaviť Upraviť

Pri popise severoamerických vlkov použil John Richardson európskych vlkov ako základ pre porovnanie a zhrnul rozdiely medzi týmito dvoma formami takto:

Hlava vlka európskeho je užšia a postupne sa zužuje, aby sa vytvoril nos, ktorý sa vytvára v rovnakej rovine s čelo. Jeho uši sú vyššie a o niečo bližšie k sebe, ich dĺžka presahuje vzdialenosť medzi sluchovým otvorom a okom. Bedrá sú štíhlejšie, nohy dlhšie, chodidlá užšie a chvost má tenšie oblečený do kožušiny. Kratšie uši, širšie čelo a hrubšia papuľa amerického vlka, s chlpatou srsťou za tvárou, mu dávajú fyziognómiu podobnejšiu spoločenskej vizáži psa Esquimaux ako zakrádajúci sa aspekt európskeho vlka. [11]

Upraviť veľkosť

Veľkosť euroázijských vlkov je predmetom geografických rozdielov, zvieratá v Rusku a Škandinávii sú väčšie a objemnejšie ako zvieratá žijúce v západnej Európe [12], ktoré Theodore Roosevelt porovnal s veľkými vlkmi v severozápadnej Montane a vo Washingtone. [13] Dospelí z Ruska merajú 105 - 160 centimetrov na dĺžku, 80 - 85 centimetrov (31 - 33 palcov) na výšku ramien a priemerne vážia 32 - 50 kilogramov (71 - 110 libier) s hmotnosťou maximálna hmotnosť 69–80 kilogramov (152–176 lb). [3] Najväčší zaznamenaný prípad bol zabitý po druhej svetovej vojne v oblasti Kobelyakski v Poltavskijskej oblasti v Ukrajinskej SSR a vážil 86 kilogramov. [14] Na Ukrajine sú zaznamenané väčšie hmotnosti 92 - 96 kilogramov (203 - 212 lb), aj keď okolnosti, za ktorých boli tieto zvieratá vážené, nie sú známe. [3]: 174 Aj keď sú švédski a nórski vlci podobní svojou veľkosťou ako centrálni ruskí vlci, majú tendenciu byť mohutnejšie stavaní s hlbšími ramenami. [12] Podľa informácií jedného vlka zabitého v Rumunsku vážil 72 kilogramov. [15] U talianskych vlkov, s výnimkou chvosta, sa dĺžka tela pohybuje medzi 110–148 cm, zatiaľ čo výška ramien je 50–70 cm. Muži vážia medzi 25 - 35 kilogramami (55 - 77 libier) a zriedka 45 kilogramami (99 libier). [16] Je známe, že dnes už vyhynutí britskí vlci dosiahli podobnú veľkosť ako arktickí vlci. [17]

Odmietnuť úpravy

Vyvraždenie severoeurópskych vlkov sa najskôr stalo organizovaným úsilím počas stredoveku [ potrebná citácia ], a pokračovali až do konca 19. storočia. V Anglicku bolo prenasledovanie vlkov vynútené legislatívou a posledný vlk bol zabitý začiatkom šestnásteho storočia za vlády Henricha VII. Vlci prežili dlhšie v Škótsku, kde sa ukryli v obrovských lesných plochách, ktoré boli následne vypálené. Vlkom sa podarilo prežiť v lesoch Braemar a Sutherland až do roku 1684. Vyhynutie vlkov v Írsku malo podobný priebeh a posledný vlk, o ktorom sa predpokladá, že bol zabitý, v roku 1786. [18] Vlčia štedrosť bola predstavená vo Švédsku v roku 1647, po vyhladení losov a sobov prinútili vlky živiť sa hospodárskymi zvieratami. Sami vyhubili vlkov v severnom Švédsku v organizovaných zásahoch. Do roku 1960 zostalo vo Švédsku niekoľko vlkov kvôli použitiu snežných skútrov na ich lov, pričom posledný exemplár bol zabitý v roku 1966. Šedý vlk bol vyhubený v Dánsku v roku 1772 a posledný nórsky vlk bol zabitý v roku 1973. Tento druh bol takmer vo Fínsku 20. storočia vyhubili napriek pravidelnému rozptýleniu z Ruska. Šedý vlk bol do roku 1900 prítomný iba vo východnej a severnej časti Fínska, jeho počet sa však po druhej svetovej vojne zvýšil. [19] Aj keď populácia fínskeho vlka vzrástla do roku 2005 na približne 250 jedincov, do roku 2013 sa ich počet opäť znížil na úroveň okolo 90. rokov, okolo 140 osôb. A to aj napriek vládnym opatreniam na udržanie životaschopnosti počtov chovateľov. Na začiatku roka 2016 bola populácia vlkov približne 300 - 350 jedincov. [20] [21]

Počet zvierat v strednej Európe sa na začiatku devätnásteho storočia dramaticky znížil v dôsledku organizovaných lovov a zníženia populácie kopytníkov. V Bavorsku bol posledný vlk zabitý v roku 1847 a do roku 1899 [19] zmizol z rýnskych oblastí a do konca devätnásteho storočia z veľkej časti zmizol vo Švajčiarsku. V roku 1934 nacistické Nemecko zaviedlo prvý právny predpis upravujúci ochranu vlkov. [22] Posledným voľne žijúcim vlkom, ktorý bol zabitý na pôde súčasného Nemecka pred rokom 1945, bol takzvaný „Tiger zo Sabrodtu“, ktorý bol zastrelený neďaleko mesta Lujatia (vtedajšie Dolné Sliezsko) v roku 1904. Dnes do oblasti sa vrátili vlci. [23]

Lov vlkov vo Francúzsku bol prvýkrát inštitucionalizovaný Karolom Veľkým v rokoch 800 - 813, keď založil louveterie, špeciálny zbor lovcov vlkov. The louveterie bol zrušený po francúzskej revolúcii v roku 1789, ale obnovený bol v roku 1814. V roku 1883 bolo zabitých až 1 386 vlkov, pričom oveľa viac ich bolo otravou. [19]

Vo východnej Európe neboli vlci nikdy úplne vyhubení kvôli susednosti tejto oblasti s Áziou a jej veľkými zalesnenými oblasťami. Koncom devätnásteho storočia sa však populácia vlkov z východnej Európy znížila na veľmi nízky počet. Vlci boli vyhubení v Hornom Uhorsku počas prvého desaťročia dvadsiateho storočia a do polovice dvadsiateho storočia ich bolo možné nájsť iba v niekoľkých zalesnených oblastiach na východe Poľska. Vlci na východnom Balkáne ťažili zo susedenia regiónu s bývalým Sovietskym zväzom a rozsiahlymi nížinami, horami a poľnohospodárskou pôdou. Na začiatku 20. storočia sa vlci v Maďarsku vyskytli iba v polovici krajiny a väčšinou sa obmedzovali na Karpatskú kotlinu. Populácia vlkov v Rumunsku zostala do značnej miery značná, v rokoch 1955–1965 bolo ročne zabitých priemerne 2 800 vlkov z 4 600 obyvateľov. Historické minimum bolo dosiahnuté v roku 1967, keď sa populácia znížila na 1 550 zvierat. Vyhubenie vlkov v Bulharsku bolo relatívne čerstvé, pretože predchádzajúca populácia asi 1 000 zvierat v roku 1955 sa znížila na približne 100–200 v roku 1964. V Grécku tento druh zmizol z južného Peloponézu v roku 1930. Napriek obdobiam intenzívneho lovu počas v 18. storočí vlci nikdy nezmizli na západnom Balkáne, od Albánska po bývalú Juhosláviu. Organizované prenasledovanie vlkov sa začalo v Juhoslávii v roku 1923 zriadením Výboru pre vyhladenie vlkov v slovinskom Kočevje. Výbor bol úspešný pri znižovaní počtu vlkov v Dinárskych Alpách. [19]

Rozsah sivých vlkov v Sovietskom zväze zahŕňal takmer celé územie krajiny, neprítomný bol iba na Soloveckých ostrovoch, v spolkovej krajine Franz-Josef, na ostrove Severnaya Zemlya a na ostrovoch Karagin, Commander a Shantar. Tento druh bol dvakrát vyhubený na Kryme, raz po ruskej občianskej vojne a znova po druhej svetovej vojne. [24] Po dvoch svetových vojnách populácia sovietskych vlkov vrcholila dvakrát. Počas 40-tych rokov sa z 200 000 obyvateľov ročne vyťažilo 30 000 vlkov, počas vrcholných rokov sa ich vyťažilo 40 000 - 50 000. Populácia sovietskych vlkov dosiahla minimum okolo roku 1970 a zmizla vo veľkej časti európskeho Ruska. [25]

Od roku 2017 zostáva Šedý vlk regionálne vyhynutý v 8 európskych krajinách, v Rakúsku, Belgicku, Dánsku, Írsku, Luxembursku, Holandsku, Švajčiarsku a Spojenom kráľovstve. [26]

Obnova Upraviť

Obnova populácií európskych vlkov sa začala po 50. rokoch 20. storočia, keď upadali tradičné pastoračné a vidiecke ekonomiky, čím sa odstránila potreba silného prenasledovania vlkov. Do 80. rokov sa malé a izolované populácie vlkov rozširovali v dôsledku zníženia ľudskej hustoty vo vidieckych oblastiach a obnovy populácií divej koristi. [25]

V roku 1978 začali vlci po dvanásťročnej neprítomnosti rekolonizovať stredné Švédsko a odvtedy sa rozšírili do južného Nórska. K roku 2005 sa odhadoval celkový počet švédskych a nórskych vlkov na najmenej sto, vrátane jedenástich chovných párov. Šedý vlk je úplne chránený vo Švédsku a čiastočne kontrolovaný v Nórsku. Populácia škandinávskych vlkov vďačí za svoju ďalšiu existenciu susedstvu susedného Fínska s Karélskou republikou, v ktorej žije veľká populácia vlkov. Vlci vo Fínsku sú chránení po celej krajine a je možné ich loviť iba na základe zvláštneho povolenia. [25] Pokles populácií losov znížil vlčie zásoby potravy. [27] [28] Od roku 2011 hlásia pozorovania vlkov pravdepodobne aj Holandsko, Belgicko a Dánsko, a to pravdepodobne prirodzenou migráciou z priľahlých krajín. [29] [30] [26]

Populácia vlkov v Poľsku sa zvýšila na asi 800–900 jedincov, odkedy boli v roku 1976 klasifikované ako druhy zveri, teraz už viac ako dve desaťročia pod právnou ochranou v prílohách V a II smernice FFH. Počet vlčích svoriek v západnom Poľsku sa naďalej zvyšoval. Potvrdzujú to výsledky monitorovania vlkov financované z Medzinárodného fondu pre dobré životné podmienky zvierat (IFAW) a nadácie na ochranu prírody EuroNatur, ktorú vykonáva poľská organizácia na ochranu prírody Association for Nature Wolf (AfN Wolf). Poľskí vedci odhadujú, že na konci monitorovacieho roku 2018/19 bude na západ od Visly najmenej 95 vlčích mláďat, čo je viac ako kedykoľvek od začiatku zberu údajov v roku 2003. Vedci boli po prvýkrát tiež schopný detekovať najmenej tri množiace balíčky v Sudetoch v česko-poľskej pohraničnej oblasti. [31]

Poľsko hrá zásadnú úlohu pri zabezpečovaní ciest expanzie do susedných krajín strednej Európy. Na východe sa jeho rozsah prekrýva s populáciami v Litve, Bielorusku, na Ukrajine a na Slovensku. Populácia v západnom Poľsku sa rozšírila do východného Nemecka a v roku 2000 sa na nemeckom území narodili prvé mláďatá. [32] V roku 2012 žilo podľa odhadov v Nemecku (väčšinou na východe) 14 vlčích smečiek a smečka so mláďatami bola spozorovaná do 24 kilometrov od Berlína. [33] Odvtedy sa počet obyvateľov neustále zvyšoval a oblasť distribúcie sa rozrastala a rozšírila do veľkých častí Spolkovej republiky. [34] V monitorovacom roku 2018/19 sa v jedenástich spolkových krajinách nachádzalo celkovo 105 balení, 25 párov a 13 jednotlivých teritoriálnych zvierat. Počet pohárov bol 393. [35] Od leta 2019 žije v Nemecku spolu asi 1300 vlkov, dospelých a mladých zvierat. [36] [37] [38]

Šedý vlk je na Slovensku chránený, výnimku však majú vlci, ktorí zabíjajú hospodárske zvieratá. Niekoľko slovenských vlkov sa rozišlo do Českej republiky, kde im bola poskytnutá plná ochrana. Vlci na Slovensku, Ukrajine a v Chorvátsku sa môžu rozptýliť do Maďarska, kde chýbajúce krytie bráni hromadeniu autonómneho obyvateľstva. Aj keď majú vlci v Maďarsku osobitné postavenie, v prípade problémov môžu byť lovení s celoročným povolením. [25] V Rumunsku žije veľká populácia vlkov s počtom zvierat 2 500. Vlk je v Rumunsku chráneným zvieraťom od roku 1996, aj keď zákon nie je vynútený. Počet vlkov v Albánsku a Severnom Macedónsku nie je do veľkej miery známy, a to napriek dôležitosti, ktorú tieto dve krajiny majú pri spájaní populácií vlkov z Grécka k populáciám Bosny a Hercegoviny a Chorvátska. Aj keď je mnoho vlkov chránených, každý rok je v Grécku nelegálne zabitých a ich budúcnosť je neistá. Počet vlkov v Bosne a Hercegovine od roku 1986 klesal, zatiaľ čo druh je plne chránený v susednom Chorvátsku a Slovinsku. [25]

Populácia vlkov v celej severnej a strednej Ázii je zväčša neznáma, odhaduje sa však v státisícoch na základe ročnej úrody. Od pádu Sovietskeho zväzu sa zastavilo vyhladzovanie vlkov na celom kontinente a populácia vlkov sa v celom bývalom Sovietskom zväze zvýšila na asi 25 000 - 30 000 zvierat [25], čo predstavuje nárast asi o 150%. [39]

Euroázijský vlk a taliansky vlk sú vo väčšine európskych krajín právne chránení, a to buď uvedením v prílohách k smernici EÚ-FHH, alebo k Bernskému dohovoru alebo k obom, podľa toho, či je krajina signatárom Bernského dohovoru alebo nie.

Pre členské štáty EÚ si žiadosť o zmenu zaradenia vlka do prílohy k smernici o biotopoch vyžaduje schválenie divízie veľkých šeliem v Európskej komisii, v ktorej majú členovia LCIE poradnú úlohu. [40] [41] Štáty mimo EÚ, ktoré sú signatármi Bernského dohovoru, môžu podať zodpovedajúcu žiadosť o zmenu štatútu ochrany Stálemu výboru Bernského dohovoru, v ktorom má LCIE tiež poradnú úlohu. Napríklad Švajčiarsko predložilo takúto žiadosť v roku 2006, ktorá bola v tom čase zamietnutá. [42] V roku 2018 Švajčiarsko opäť požiadalo o zníženie stavu ochrany. Kvôli pasívnemu chovaniu Iniciatívy veľkých šeliem pre Európu sa spracovanie oneskoruje. [43] [44] [45] (Pozri tiež Priaznivý stav ochrany vlkov v Európe).


Geografický rozsah

Pôvodný rozsah výskytu canis lupus pozostával z väčšiny severnej pologule - od Arktídy pokračujúcej na juh po zemepisnú šírku 20 ° južnej šírky, ktorá vedie cez južné stredné Mexiko, severnú Afriku a južnú Áziu. Avšak v dôsledku ničenia biotopov, zmien životného prostredia, prenasledovania ľuďmi a ďalších prekážok rastu populácie sa populácie šedých vlkov v súčasnosti vyskytujú iba v niekoľkých oblastiach susediacich USA, na Aljaške, v Kanade, v Mexiku (malá populácia) a Eurázia.

  • Biogeografické regióny
  • blízky
    • domorodec
  • palearktická
    • domorodec
  • Ostatné geografické podmienky
  • holarktický

Biotop

Šedí vlci sú jedným z najrozsiahlejších suchozemských zvierat. Zaberajú širokú škálu biotopov, od arktickej tundry po lesnú, prériovú a suchú krajinu.

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • suchozemský
  • Pozemské biomy
  • tundra
  • tajga
  • chaparral
  • les
  • krovinatý les
  • hory

Fyzický popis

Šedý vlk, najväčší z približne 41 divých druhov psovitých psov, sa líši svojou veľkosťou predovšetkým podľa geografickej polohy, pričom južná populácia je zvyčajne menšia ako severná populácia. Celková dĺžka tela od špičky nosa po špičku chvosta je od 1 000 do 1 300 mm u mužov a 870 až 1170 mm u žien. Dĺžka chvosta sa pohybuje medzi 350 až 520 mm. Muži môžu vážiť od 30 do 80 kg, s priemerom 55 kg, ženy s hmotnosťou od 23 do 55 kg, s priemerom 45 kg. Výška (meraná od spodnej časti labiek po plecia) sa všeobecne pohybuje od 60 do 90 cm. Vzdialenosť medzi špičákmi je asi 4 cm.

Srsť srsti sivých vlkov sa tiež líši geograficky, od čistej bielej v populáciách Arktídy, cez zmesi bielej so šedou, hnedou, škoricovou a čiernou až po takmer rovnomerne čiernu v niektorých farebných fázach.

Populácie Severnej Ameriky majú tri odlišné farebné fázy. Normálna fáza je charakterizovaná meniacimi sa zmesami bielej s odtieňmi čiernej, šedej, škoricovej a hnedej na horných častiach zvieraťa. Chrbát je zvyčajne hlbšie čierny a rovnako ako papuľa, uši a končatiny má sfarbenie cinammon. Spodné časti sú belavé a chvost je nápadne čierny nad chvostovou žľazou a bledší zospodu ku špičke, ktorá je takmer čisto čierna. Pre čiernu fázu severoamerických populácií sú charakteristické horné časti od hnedej po čiernu, so škvrnami bielej farby majú spodné časti bledší tón a často existuje čisto biela stredná prsná škvrna. Tretia farebná fáza nastáva počas prvej srsti mladých vlkov. Horné časti sú fádne sivé, pokryté hnedočiernymi. Spodné časti sú tiež bledšie a uši sa líšia od čiernej po buffy, v závislosti od poddruhu (Young 1944).

Šedí vlci majú hustú vrstvu podsady, ktorá im poskytuje vynikajúcu izoláciu proti chladu.

Šedé vlky možno od červených vlkov (Canis rufus) odlíšiť podľa väčšej veľkosti, širšieho ňufáka a kratších uší. Od kojotov (Canis latrans) sa odlišujú tým, že sú o 50 až 100% väčšie a majú širší ňucháč a väčšie chodidlá.

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • muž väčší
  • Maximálny rozsah 23,0 až 80 kg 50,66 až 176,21 lb.
  • Rozsah rozsahu 870 až 1300 mm 34,25 až 51,18 palca

Rozmnožovanie

Dominujúcim párom v šedej vlčej smečke sú jediní členovia, ktorí sa množia. Táto dvojica je monogamná, aj keď so smrťou alfa jedinca vyrastie nový alfa samec alebo samica, ktorá prevezme kontrolu nad matkou.

K množeniu dochádza medzi januárom a aprílom, severná populácia sa chová neskôr v sezóne ako južná populácia. Samice sivých vlkov si vyberajú svojich kamarátov a často vytvárajú celoživotné párové puto. Páry sivých vlkov spolu trávia veľa času. Samice vlkov sivých prichádzajú do ruje raz ročne a trvajú 5 až 14 dní, počas tejto doby dochádza k páreniu. Potom, čo dôjde k páreniu, samica vykope brloh, v ktorom vychováva svoje mláďatá. Brloh je často vykopaný s vchodom, ktorý sa zvažuje dole a potom hore do vyššej oblasti, aby nedošlo k zaplaveniu. Pups are born in the den and will remain there for several weeks after birth. Other dens are under cliffs, under fallen trees, and in caves. The gestation period lasts between 60 and 63 days, litter size ranges from one to fourteen, with the average size being six or seven pups. Pups remain in the den until they are 8 to 10 weeks old. Females stay with their pups almost exclusively for the first 3 weeks. Pups are cared for by all members of the pack. Until they are 45 days old the pups are fed regurgitated food by all pack members. They are fed meat provided by pack members after that age. Female pups reach maturity at two years of age, while males will not reach full maturity until three years of age. Most young gray wolves disperse from their natal pack when they are between 1 and 3 years old.

  • Key Reproductive Features
  • iteroparous
  • seasonal breeding
  • gonochoric/gonochoristic/dioecious (sexes separate)
  • sexual
  • fertilization
  • viviparous
  • Breeding interval Gray wolves breed once each year.
  • Breeding season Gray wolves breed between January and March, depending on where they are living.
  • Range number of offspring 5.0 to 14.0
  • Average number of offspring 7.0
  • Average number of offspring 6 AnAge
  • Range gestation period 63.0 (high) days
  • Average weaning age 45.0 days
  • Range age at sexual or reproductive maturity (female) 2.0 to 3.0 years
  • Range age at sexual or reproductive maturity (male) 2.0 to 3.0 years

Gray wolf pups are born blind and deaf. They weigh approximately 0.5 kg and depend on the mother for warmth. At ten to fifteen days of age, the pups' blue eyes open, but they only have control over their front legs, thus crawling is their only mode of mobility. Five to ten days later, the young are able to stand, walk, and vocalize. Pups are cared for by all members of the pack. Until they are 45 days old the pups are fed regurgitated food by all pack members. They are fed meat provided by pack members after that age. During the 20th to 77th day, the pups leave the den for the first time and learn to play fight. Interactions at this time, as well as the dominance status of the mother, ultimately determines their position in the pack hierarchy. Wolf pups develop rapidly, they must be large and accomplished enough to hunt with the pack with the onset of winter. At approximately ten months old, the young begin to hunt with the pack.

  • Parental Investment
  • no parental involvement
  • altricial
  • pre-fertilization
    • protecting
      • female
  • pre-hatching/birth
    • provisioning
      • female
    • protecting
      • female
  • pre-weaning/fledging
    • provisioning
      • male
      • female
    • protecting
      • male
      • female
  • pre-independence
    • provisioning
      • male
      • female
    • protecting
      • male
      • female
  • post-independence association with parents
  • extended period of juvenile learning
  • maternal position in the dominance hierarchy affects status of young

Lifespan/Longevity

Gray wolves may live thirteen years in the wild, though average lifespan is 5 to 6 years. As adults they usually die from old age or from injuries received while hunting or fighting with other wolves. In captivity they may live to be fifteen years of age.

  • Range lifespan
    Status: wild 13.0 (high) years
  • Average lifespan
    Status: wild 5.0 years
  • Range lifespan
    Status: captivity 15.0 (high) years
  • Average lifespan
    Status: wild 10.0 years Max Planck Institute for Demographic Research
  • Average lifespan
    Status: captivity 20.0 years Max Planck Institute for Demographic Research
  • Average lifespan
    Sex: female
    Status: wild 13.7 years Max Planck Institute for Demographic Research
  • Average lifespan
    Sex: female
    Status: captivity 16.0 years Max Planck Institute for Demographic Research
  • Average lifespan
    Status: wild 16.0 years Max Planck Institute for Demographic Research
  • Average lifespan
    Status: captivity 20.0 years Max Planck Institute for Demographic Research

Behavior

Gray wolves are highly social, pack-living animals. Each pack comprises two to thirty-six individuals, depending upon habitat and abundance of prey. Most packs are made up of 5 to 9 individuals. Packs are typically composed of an alpha pair and their offspring, including young of previous years. Unrelated immigrants may also become members of packs.

There is a strong dominance hierarchy within each pack. The pack leader, usually the alpha male, is dominant over all other individuals. The next dominant individual is the alpha female, who is subordinate only to the alpha male. In the event that the alpha male becomes injured or is otherwise unable to maintain his dominance, the beta male will take his place in the hierarchy. Alpha males typically leave the pack if this occurs, but this is not always the case. Rank within the pack hierarchy determines which animals mate and which eat first. Rank is demonstrated by postural cues and facial expressions, such as crouching, chin touching, and rolling over to show the stomach.

Each year, gray wolf packs have a stationary and nomadic phase. Stationary phases occur during the spring and summer, while pups are being reared. Nomadic phases occur during the fall and winter. Wolf movements are usually at night and cover long distances. Daily distance traveled can be up to 200 km, the usual pace is 8 km/hr. Wolves can run at speeds up to 55 to 70 km/hr.

  • Key Behaviors
  • cursorial
  • terricolous
  • diurnal
  • nocturnal
  • motile
  • nomadic
  • territorial
  • social
  • dominance hierarchies

Home Range

The territory of a pack ranges from 130 to 13,000 square kilometers, and is defended against intruders.

Communication and Perception

Rank is communicated among wolves by body language and facial expressions, such as crouching, chin touching, and rolling over to show their stomach.

Vocalizations, such as howling allows pack members to communicate with each other about where they are, when they should assemble for group hunts, and to communicate with other packs about where the boundaries of their territories are. Scent marking is ordinarily only done by the alpha male, and is used for communication with other packs.

  • Perception Channels
  • tactile
  • chemical

Food Habits

Gray wolves are carnivores. They hunt prey on their own, in packs, steal the prey of other predators, or scavenge carrion. Prey is located by chance or scent. Animals included in the diet of gray wolves varies geographically and depends on prey availability. Wolves primarily hunt in packs for large prey such as moose, elk, bison, musk oxen, and reindeer. Once these large ungulates are taken down, the wolves attack their rump, flank, and shoulder areas. Wolves control prey populations by hunting the weak, old, and immature. A wolf can consume up to 9 kg of meat at one meal. Wolves usually utilize the entire carcass, including some hair and bones. Smaller prey such as beavers, rabbits, and other small mammals are usually hunted by lone wolves, and they are a substantial part of their diet. Wolves may also eat livestock and garbage when it is available.

  • Primary Diet
  • carnivore
    • eats terrestrial vertebrates
  • Animal Foods
  • mammals
  • carrion

Predation

Few animals prey on gray wolves. Wolves and coyotes are highly territorial animals so wolves from other packs and coyotes will attack wolves that are alone or young. They will kill pups if they find them.

  • Known Predators
    • coyotes (Canis latrans)
    • gray wolves ( Canis lupus )

Ecosystem Roles

As top predators, gray wolves are important in regulating populations of their prey animals.

Economic Importance for Humans: Positive

Historically, the fur of grey wolves was used for warmth. As top predators in many ecosystems, wolves are important in controlling populations of their prey.

Wolves are important in our culture, many people believe they symbolize the spirit of wilderness. Wolf products, including posters, books, and t-shirts are very popular. Wolf ecotourism is a major source of revenue for parks and reserves.

  • Positive Impacts
  • body parts are source of valuable material
  • ecotourism

Economic Importance for Humans: Negative

Gray wolves may sometimes kill livestock. The extent of livestock loss to wolves is often overstated, wolves typically prefer their wild prey.

Conservation Status

"Few animals have ever haunted our dreams or fired our imaginations more than the wolf. Unfortunately, by the early part of this century, man had almost exterminated the wolf from the lower 48 states. The recovery of the wolf is becoming an impressive conservation success story and a gift to future generations" (Bruce Babbitt, Secretary of the Interior).

Wolves play an important role in the ecosystem by controlling natural prey populations and removing weak individuals. As settlement increased, the belief that livestock was endangered by wolf populations also increased. As such, the frequency of hunting the gray wolf exploded. The populations were nearly eradicated. Currently in the lower 48 United States, about 2,600 gray wolves exist, with nearly 2,000 in Minnesota (compared to the few hundred living there in the mid-20th century). Successful recovery plans have been developed throughout the country. These plans evaluate the populations to determine distribution, abundance, and status. The main cause of population declines has been habitat destruction and persecution by humans. But the reintroduction of gray wolves into protected lands has greatly increased the likelihood of their survival in North America. Populations in Alaska and Canada have remained steady and are fairly numerous. Currently the State of Alaska manages 6,000 to 8,000 gray wolves and Canada's populations are estimated at about 50,000. The wolves in Canada are managed by provincial governments and are not currently threatened.

In western Eurasia gray wolf populations have been reduced to isolated remnants in Poland, Scandinavia, Russia, Portugal, Spain, and Italy. Wolves were exterminated from the British Isles in the 1700's and nearly disappeared from Japan and Greenland in the 20th century. Greenland's wolf populations seem to have made a full recovery. The status of wolf populations throughout much of eastern Eurasia is poorly known, but in many areas populations are probably stable.

Gray wolves are listed were until recently listed as endangered by the U.S. Fish and Wildlife Service and as threatened by the state of Michigan DNR. Most U.S. populations of gray wolves have now been delisted, except for experimental populations of Mexican gray wolves in the southwest. They are in CITES Appendix II, except for populations in Bhutan, India, Nepal and Pakistan, which are in Appendix I.

Other Comments

Except for red wolves (Canis rufus), all living North American wolves are considered to be Canis lupus -- a total (as of 1997) of 32 recognized subspecies.

Gray wolves are widely recognized to be the ancestor of all domestic dog breeds (Canis lupus familiaris), including feral forms such as dingos (Canis lupus dingo) and New Guinea singing dogs ( Canis lupus halstromi ). Genetic evidence suggests that gray wolves were domesticated at least twice, and perhaps as many as 5 times, by humans. Artificial selection by humans for particular traits, including size, appearance, aggressiveness, loyalty, and many desirable, specialized skills, has resulted in an astonishing array of domestic dog morphologies. Domestic dogs vary in size from diminutive, 1.5 kg chihuahuas to 90 kg giant mastiffs.

Contributors

Tanya Dewey (author, editor), Animal Diversity Web.

Julia Smith (author), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (editor), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.

Glossary

living in the Nearctic biogeographic province, the northern part of the New World. This includes Greenland, the Canadian Arctic islands, and all of the North American as far south as the highlands of central Mexico.

living in the northern part of the Old World. In otherwords, Europe and Asia and northern Africa.

young are born in a relatively underdeveloped state they are unable to feed or care for themselves or locomote independently for a period of time after birth/hatching. In birds, naked and helpless after hatching.

having body symmetry such that the animal can be divided in one plane into two mirror-image halves. Animals with bilateral symmetry have dorsal and ventral sides, as well as anterior and posterior ends. Synapomorphy of the Bilateria.

an animal that mainly eats meat

Found in coastal areas between 30 and 40 degrees latitude, in areas with a Mediterranean climate. Vegetation is dominated by stands of dense, spiny shrubs with tough (hard or waxy) evergreen leaves. May be maintained by periodic fire. In South America it includes the scrub ecotone between forest and paramo.

uses smells or other chemicals to communicate

helpers provide assistance in raising young that are not their own

ranking system or pecking order among members of a long-term social group, where dominance status affects access to resources or mates

humans benefit economically by promoting tourism that focuses on the appreciation of natural areas or animals. Ecotourism implies that there are existing programs that profit from the appreciation of natural areas or animals.

animals that use metabolically generated heat to regulate body temperature independently of ambient temperature. Endothermy is a synapomorphy of the Mammalia, although it may have arisen in a (now extinct) synapsid ancestor the fossil record does not distinguish these possibilities. Convergent in birds.

union of egg and spermatozoan

forest biomes are dominated by trees, otherwise forest biomes can vary widely in amount of precipitation and seasonality.

a distribution that more or less circles the Arctic, so occurring in both the Nearctic and Palearctic biogeographic regions.

Found in northern North America and northern Europe or Asia.

offspring are produced in more than one group (litters, clutches, etc.) and across multiple seasons (or other periods hospitable to reproduction). Iteroparous animals must, by definition, survive over multiple seasons (or periodic condition changes).

Having one mate at a time.

having the capacity to move from one place to another.

This terrestrial biome includes summits of high mountains, either without vegetation or covered by low, tundra-like vegetation.

the area in which the animal is naturally found, the region in which it is endemic.

generally wanders from place to place, usually within a well-defined range.

scrub forests develop in areas that experience dry seasons.

breeding is confined to a particular season

reproduction that includes combining the genetic contribution of two individuals, a male and a female

associates with others of its species forms social groups.

uses touch to communicate

Coniferous or boreal forest, located in a band across northern North America, Europe, and Asia. This terrestrial biome also occurs at high elevations. Long, cold winters and short, wet summers. Few species of trees are present these are primarily conifers that grow in dense stands with little undergrowth. Some deciduous trees also may be present.

that region of the Earth between 23.5 degrees North and 60 degrees North (between the Tropic of Cancer and the Arctic Circle) and between 23.5 degrees South and 60 degrees South (between the Tropic of Capricorn and the Antarctic Circle).

defends an area within the home range, occupied by a single animals or group of animals of the same species and held through overt defense, display, or advertisement

A terrestrial biome with low, shrubby or mat-like vegetation found at extremely high latitudes or elevations, near the limit of plant growth. Soils usually subject to permafrost. Plant diversity is typically low and the growing season is short.

reproduction in which fertilization and development take place within the female body and the developing embryo derives nourishment from the female.

References

"A Short Course on Gray Wolves" (On-line). Accessed December 9, 1999 at http://www.boomerwolf.com/graycors.htm.

July 1998. "Gray Wolf (Canis lupus)" (On-line). Accessed December 9, 1999 at http://www.fws.gov/r3pao/wolf/wolfindx.html.

January 16, 1997. "Gray Wolf" (On-line). Accessed December 9, 1999 at http://www.kats-korner.com/graywolf.html.

Dog Breed Info Center, 2000. "Dog Breeds in Alphabetical Order" (On-line). Accessed February 16, 2002 at http://www.dogbreedinfo.com/abc.htm.

McIntyre, R. 1993. A Society of Wolves: National Parks and the Battle Over the Wolf . Stillwater, MN: Voyageur Press.

Mech, L. 1999. Gray Wolf. Pp. 141-143 in D Wilson, S Ruff, eds. The Smithsonian Book of North American Mammals . Washington and London: Smithsonian Institution Press.

Young, S., E. Goldman. 1944. The Wolves of North America . Washington D.C.: The American Wildlife Institute.

Zgurski, J. 2002. "The Behavior and Ecology of Wolves" (On-line). Accessed February 16, 2002 at http://www.ualberta.ca/

Zgurski, J. 2002. "The Origin of the Domestic Dog" (On-line). Accessed February 16, 2002 at http://www.ualberta.ca/

Zgurski, J. 2002. "Wolf Taxonomy" (On-line). Accessed February 16, 2002 at http://www.ualberta.ca/

The Animal Diversity Web team is excited to announce ADW Pocket Guides!


Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

Wolves are wrongly considered to be extremely brave animals. These intelligent predators try not to take unnecessary risks, which is why they usually hunt weak or sick animals. No wonder – a wolf can be killed with one accurate kick from a healthy deer. As one of the key predators, wolves play a very important role in the balance of ecosystems in biomes such as temperate forests, taiga, tundra, steppes and mountain systems.

Wolves – the biggest dogs

Wolves are the largest representatives of the Canidae family. These great and intelligent animals can be found in virtually any area: forests, plains, mountain areas, and even the desert. Wolves inhabit all continents except Africa and Australia. There you can meet their relatives – wild dingo dogs, while in South America there is a maned wolf (Chrysocyon brachyurus), which, however, is not a direct relative of the gray wolf.

Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

Characteristics

Appearance

The size and total mass of wolves are subject to strong geographic variability. It has been noticed that they vary proportionally depending on the surrounding climate and in full accordance with Bergman’s rule (the colder the climate, the larger the animal). In general, the height of animals at the withers ranges from 66 to 86 cm, length from 105 to 160 cm, and weight from 32 to 62 kg, which makes the common wolf one of the largest mammals in the family. One-year-old wolves weigh in the range of 20-30 kg. A wolf matures at the age of 2.5-3 years, reaching a weight of 50 or more kilograms. In Siberia and Alaska, large wolves can weigh more than 77 kg.

A large animal was recorded in 1939 in Alaska: its weight was about 80 kg. It is believed that in Siberia the weight of individual specimens can exceed 92 kg. The smallest subspecies should be considered the Arabian wolf ( Cl arabs ), whose females in adulthood can weigh only 10 kg. Within the same population, males are always larger than females by about 20%.

In general, the wolf resembles a large, sharp-eared dog. The legs are high and strong the paw is larger and more elongated than the dog’s, the track length is about 9-12 cm, the width is 7 cm, the middle two fingers are more forward, the fingers are not spread out and the print is more prominent than in the dog. The track of the tracks in the wolf is smoother and forms an almost even line, and in dogs it is a winding line. The head is broad-forehead, the muzzle is relatively wide, strongly elongated and framed on the sides by “whiskers”. The massive muzzle of the wolf distinguishes it well from the jackal and coyote, in which it is narrower and sharper. In addition, it is very expressive: scientists distinguish more than 10 mimic expressions: anger, obedience, affection, fun, alertness, threat, calmness, fear.

Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

Smell

The sense of smell in a wolf is very developed. It can detect prey up to 3 kilometers away. A wolf’s nose is 14 times larger than a human’s is, and wolves have 100 times better sense of smell than humans. Wolves distinguish about 200 million shades of smell, humans only 5 million.

Herd animals – pack hunters

Even though some wolves live alone, most hunt in packs. For this purpose, predators join in the so-called packs, jointly attacking deer or wild boars. Wolves try not to take unnecessary risks, therefore their victims are mainly weak or sick animals. This caution should not come as a surprise – a wolf can be killed with one accurate kick of a healthy deer.

A pack of wolves

The wolf pack consists of about 20 individuals, led by the strongest unit. There is a strict hierarchy in the herd, excluding the young, which can do practically anything. The wolves calmly play around and use the older wolves guarding them to practice in the art of hunting. This approach to upbringing means that wolf cubs are strongly associated with the pack. When they grow up, they will be ready to sacrifice even their lives for the pack.

Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

Howling wolves

A characteristic howl tells the herd where the individual is. This sound can also signal the presence of game and allow communication between pack members.

The variety and frequency range of the vocal means of wolves significantly exceed the capabilities of the absolute majority of animals (except for humans and bats ). Wolves make sounds such as howling, whining, grunting, growling, barking, screeching, barking. Each sound has a huge number of variations.

Diet and hunting way

The wolf is a food generalist who primarily preys on animals of roughly hares – up to moose – and bison in size, but also eats fruit, carrion and household waste. The wolf’s basic food is medium to large herbivorous mammals in most of its distribution area. In the north, wolves mainly hunt in the pack, especially elk, reindeer and other deer, but also musk ox. There are also wild boars in Eurasian forests of the temperate climate zone and wild sheep, chamois and ibex in the mountains a common prey. Smaller mammals such as hares, wild rabbits, lemmings and other voles are also caught. In addition to large ungulates, beavers also play an important role in North America as prey. The huge herds of bison in North America before the arrival of the Europeans were probably associated with the largest density of wolves in the world: an estimated 200,000 wolves lived in the grasslands of the North American plains, which mainly fed on bison.

Courage

The wolf is wrongly considered a very brave animal. In fact, seeing a stronger opponent or human, he tries to escape. Although man is much weaker than the wolf, the animal instinctively perceives it as a threat.

Once upon a time, the wolf was much more widespread in Eurasia and North America. At present, its range and the total number of animals have significantly decreased, mainly as a result of human activity: changes in natural landscapes, urbanization and mass extermination. In many regions of the world, the wolf is on the verge of complete extinction, although in the north of Eurasia and America, its population is still stable. Despite the fact that the population of wolves continues to decline, it is still hunted in many places as a potential danger to humans and livestock, or for entertainment.

Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

Data / Dimensions (size)

Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

  • Height at the withers:
    • male: 70–85 cm (sometimes up to 90 cm)
    • female: 60–75 cm
  • Body length: average 100–130 cm sometimes up to 160 cm
  • The length of the tail: 30-50 cm
  • Length of the ears: 9-11 cm
  • Body weight:
    • male: 45–60 kg (exceptionally up to 75 kg)
    • female: 30–50 kg
  • Lifespan: 12-16 years, up to 20 years in captivity
  • Litter: 2-6 puppies
  • The bite forces of a wolf is twice that of a German shepherd
Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

Wolves – interesting facts

  • The wolf is extremely persistent. In search of food, it can travel over 150 km.
  • The wolf can travel over 600 km in 2 weeks.
  • The wolf covers an average distance of 20 km per day.
  • In the past, even bison fell victim to wolves.
  • The wolf can run at a maximum speed of 70 km/h.
  • The wolf can jump up to 5 meters.
  • The largest numbers of wolves live in Canada and Russia.
  • Wolves also eat fruit and berries.
  • The relationships between wolves in a pack are much stronger than between other pack animals.
  • Contrary to popular belief, wolves often hunt small animals, such as birds.
  • The largest wolf in the world is the Arctic wolf (Canis lupus arctos).
  • Wolves vary in size depending on the area of occurrence.
Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Class: Mammalia
  • Order: Carnivora
  • Family: Canidae
  • Genus: Canis
  • Species: Canis lupus

Subspecies:

We distinguish 38 subspecies of the gray wolf:

  • Canis lupus albus Kerr, 1792
  • Canis lupus alces Goldman, 1941
  • Canis lupus arabs Pocock, 1934
  • Canis lupus arctos Pocock, 1935
  • Canis lupus baileyi Nelson and Goldman, 1929
  • Canis lupus beothucus G. M. Allen and Barbour, 1937
  • Canis lupus bernardi Anderson, 1943
  • Canis lupus campestris Dwigubski, 1804
  • Canis lupus chanco Gray, 1863
  • Canis lupus columbianus Goldman, 1941
  • Canis lupus crassodon Hall, 1932
  • Canis lupus dingo Meyer, 1793 – dingo
  • Canis lupus familiaris Linnaeus, 1758 – domestic dog
  • Canis lupus filchneri (Matschie, 1907)
  • Canis lupus floridanus Miller, 1912
  • Canis lupus fuscus Richardson, 1839
  • Canis lupus gregoryi Goldman, 1937
  • Canis lupus griseoalbus Baird, 1858
  • Canis lupus hattai Kishida, 1931
  • Canis lupus hodophilax Temminck, 1839
  • Canis lupus hudsonicus Goldman, 1941
  • Canis lupus irremotus Goldman, 1937
  • Canis lupus labradorius Goldman, 1937
  • Canis lupus ligoni Goldman, 1937
  • Canis lupus lupus Linnaeus, 1758
  • Canis lupus lycaon Schreber, 1775
  • Canis lupus mackenzii Anderson, 1943
  • Canis lupus manningi Anderson, 1943
  • Canis lupus mogollonensis Goldman, 1937
  • Canis lupus monstrabilis Goldman, 1937
  • Canis lupus nubilus Say, 1823
  • Canis lupus occidentalis Richardson, 1829
  • Canis lupus orion Pocock, 1935
  • Canis lupus pallipes Sykes, 1831
  • Canis lupus pambasileus Elliot, 1905
  • Canis lupus rufus Audubon and Bachman, 1851
  • Canis lupus tundrarum Miller, 1912
  • Canis lupus youngi Goldman, 1937
Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)


Video: Bayerischer Wald - Bavorsky les - Vlk dravy Canis lupus