Bonobo: kto je bonobo a ako to žije

Bonobo: kto je bonobo a ako to žije

BONOBO


Poznámka 1

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Primáty

Rodina

:

Hominidae

Milý

:

Pan

Druhy

:

Pan paniscus

Spoločný názov

: bonobo

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: 70 - 83 cm (do 1,3 m v stoji)
  • Váha: žena: 30-35 kg; muži: 40 - 50 kg
  • Dĺžka života: 30 - 45 rokov
  • Sexuálna zrelosť: 9 - 12 rokov

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Bonobo, vedecký názov Pan paniscus rodiny Hominidae, žije v niektorých oblastiach v Konžskej demokratickej republike (predtým Zair) na území ohraničenom riekou Kongo, riekou Lualaba a na severe riekou Kasai a bolo tiež zavedené na breh jazera Tanganika.

Populácia siaha od 300 do 700 metrov nad morom v oblastiach tropického dažďového pralesa. Aj keď dáva prednosť primárnym lesom, kde koruny stromov tvoria uzavretú klenbu, ľahko sa vyskytuje aj v močaristých lesoch, na okrajoch riek a jazier a tiež v oblastiach, ktoré prechádzajú opätovným zalesňovaním, teda v menej hustých vegetačných oblastiach.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Bonobos sú zvieratá, ktoré žijú v skupinách zvyčajne zložených z 3 - 6 jedincov, ale môžu tiež dosiahnuť 15 alebo dokonca viac, ak je dostatok potravy. Každá skupina zaberá svoje vlastné územie, a to nielen ako jednotlivci (zvyčajne ženy), ktorí sa voľne pohybujú medzi jednou skupinou a druhou, aj keď skupiny patriace do rôznych spoločenstiev majú tendenciu vyhýbať sa navzájom krikom a hrozivými gestami.

Všeobecne platí, že muži zostávajú v skupine, kde sa narodili, celý život, zatiaľ čo ženy majú tendenciu odísť.

Veľmi dôležitým aspektom v živote bonobov sú sexuálne vzťahy, ktoré sa praktizujú po celý rok a bez rozdielu bez rozdielu pohlavia alebo sociálnej triedy (zdá sa, že sa jedná o jediný limit) medzi matkou a dieťaťom. Sex je dôležitý nielen na posilnenie skupinových zväzkov, ale aj na zmiernenie napätia.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Telo je pokryté čiernymi vlasmi okrem líc a je oveľa dlhšie ako šimpanz. Vyznačuje sa veľmi dlhými a robustnými ramenami, ktoré umožňujú bonobu visieť, hojdať sa a skákať zo stromov s väčšou svižnosťou ako šimpanzy. Keď bonobo stojí vzpriamene, čo sa stáva oveľa častejšie ako u iných primátov, jeho ruky siahajú pod kolená. Ruky majú dlhé a zúžené prsty, ktoré mu umožňujú uchopiť vetvy ako háčik, a keď chodí po štyroch, opiera sa o prsty iba o prsty na zemi.

Bonobo má hlavu, ktorá je menšia ako ostatné primáty, a predovšetkým v porovnaní so šimpanzom a ústami, vybavená pohyblivými perami, má dlhé a špičaté špičáky, ktoré slúžia na roztrhnutie mäsa i na zastrašovanie, zatiaľ čo moláry sú dlhé. a jedlá a sú tie, ktoré sa zvyčajne používajú na konzumáciu jej hlavného jedla: ovocia a listov.

Považujú sa za antropomorfné opice, ktoré sú im veľmi blízkeHomo sapiens a medzi všetkými Hominidae sú najbližšími príbuznými človeka.

KOMUNIKÁCIA

Bonobos môže komunikovať prostredníctvom najrôznejších foriem: vokalizáciou vydávaním zvukov, ktoré môžu naznačovať rôzne nálady (agresia, vzrušenie, spokojnosť atď.); dotykom a pohľadom.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Bonobo sa živí hlavne plodmi a semenami, ale aj listami, koreňmi, stonkami, kvetmi, kôrou a príležitostne aj hubami. Existuje asi 150 druhov rastlín, ktorými sa živí. Okrem zeleniny sa živí aj medom, vtáčími vajcami a hmyzom. Na rozdiel od šimpanzov neloví zvieratá, ale iba ak je na to vhodná príležitosť, môže zabiť niektoré malé cicavce, napríklad antilopy, veveričky a netopiere, a v porovnaní s inými primátmi je schopný loviť, vstupovať do vody a chytať ryby.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

Sexuálna aktivita je v porovnaní s inými primátmi veľmi rozšírenou praxou, v skutočnosti sa často praktizuje medzi všetkými zvieratami v skupine a tiež medzi jednotlivcami rovnakého pohlavia na upevnenie priateľstva (s výnimkou medzi matkami a deťmi) a na zmiernenie napätia.

Napriek tejto promiskuite je samica bonobo veľmi selektívna, pokiaľ ide o výber otca jej mláďaťa.

Samica zostáva plodná veľmi dlho, 10 - 20 dní, a počas tohto obdobia sa niekoľkokrát spári s vybraným partnerom. Charakteristickou črtou, ktorá zdôrazňuje, že je plodná, je opuch genitálií, ktoré sú turgidné a ružovej farby. Nie sú známe žiadne dôvody, ktoré vedú samicu bonobo k tomu, že uprednostňuje jedného samca pred druhým, je isté, že je veľmi selektívna.

Asi po 8 mesiacoch tehotenstva porodí iba jedného potomka s hmotnosťou 1 - 2 kg. Dojčatá sú dojčené približne 3 - 4 roky, počas ktorých matka, hoci nie je plodná, vykonáva normálnu sexuálnu aktivitu. Úrodná sa vráti, až keď sú mláďatá odstavené.

Muži sa nezúčastňujú na raste mláďat, iba nepriamo tým, že varujú v prípade nebezpečenstva, zdieľajú jedlo a pomáhajú chrániť mláďatá.

Po odstavení a dosiahnutí dospelosti (zvyčajne okolo 9 - 12 rokov) samice odchádzajú a pridávajú sa k iným skupinám, zatiaľ čo muži zvyčajne zostávajú v matkinej skupine.

PREDÁCIA

Bonobovia nemajú žiadnych prirodzených nepriateľov okrem ľudí. Pytliactvo je v skutočnosti časté. Leopardy a pytóny môžu občas zaútočiť najmä na mladšie exempláre.

STAV OBYVATEĽSTVA

Bonobo je klasifikované v Červenom zozname IUNC medzi zvieratami s veľmi vysokým rizikom vyhynutia NEBEZPEČENSTVO (EN): v skutočnosti sa odhaduje, že celková populácia na svete je v súčasnosti okolo 29 500 - 50 000 exemplárov (približné čísla) a neustále klesá.

Príčiny sú rôzne a predovšetkým redukcia jeho prirodzeného prostredia v dôsledku ničenia lesov na komerčné odlesňovanie a na rozvoj poľnohospodárstva. V praxi predstavuje rýchlo rastúca hustota ľudskej populácie, ktorá sa pridáva k vysokému stupňu politickej nestability v štátoch, kde bonobo žije, kľúčové prvky prežitia tohto druhu. Ďalšou príčinou, ktorá ohrozuje prežitie bonobo, je pytliactvo vykonané jednak za účelom získania mäsa, jednak za účelom predaja rôznych exemplárov ako domácich miláčikov alebo za účelom získania liekov.

Aj keď existujú chránené oblasti, v ktorých žije niekoľko z týchto zvierat, nepredstavujú prekážku pytliactva. Táto situácia sa uvádza v národnom parku Salonga s rozlohou 33 346 km², ktorý je významným rezervoárom populácie bonobo, kde aj napriek chránenej oblasti pytliactvo praktizujú miestne správy a armáda vďaka politickej nestabilite a hospodárskej situácii. a nedostatok vzdelania, ktorý vedie k nepochopeniu významu tejto biodiverzity. Jedinými činiteľmi, ktoré zvyšujú senzibilizáciu obyvateľstva smerom k udržateľnému využívaniu dostupných zdrojov, sú medzinárodné mimovládne organizácie, ktoré však samy, bez pomoci miestnych samospráv, nemôžu veľa urobiť.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Rovnako ako iné primáty, aj bonobos pomáha šíriť semená rastlín, najmä tých, ktoré majú väčšie semená a nemôžu sa šíriť menšími zvieratami.

Bonobos, keďže je veľmi podobný ľuďom, podlieha rovnakým chorobám, ktoré sa môžu na jednej strane nakaziť pri kontakte s ľuďmi a naopak.

ZVEDAVOSŤ “

Napriek tomuto zvieraťu je známy ako trpasličí šimpanz, v skutočnosti nemá trpaslík nič, čo by vo vzpriamenej polohe nedosahovalo výšku viac ako meter. Pravdepodobne toto zdrobnenina pochádza zo skutočnosti, že vo vzdušných oblastiach, kde žije, žijú populácia trpaslíkov.

Z analýzy DNA bonobo vyplynulo, že toto stvorenie je najbližším príbuzným človeka.

Poznámka

(1) Obrázok nepodlieha autorským právam: s láskavým dovolením Agentúra Spojených štátov pre medzinárodný rozvoj


Video: Feeding Time at Lola Ya Bonobo!